Pers

Persberichten

https://mailchi.mp/f452250eb6a1/manifestations-2021-zelfreflectie-9044773

Manifestations 2022: Bubbels
een ontregelend avontuur buiten je eigen bubbel. Glimlachen verplicht.

Van 22 t/m 30 oktober bezet Manifestations 2022 de achtste verdieping van het Eindhovense Veemgebouw met uitdagend en futuristisch werk van meer dan vijftig kunstenaars die de hedendaagse bubbelvorming bevragen. Een interactieve ervaring die de bezoeker uit zijn eigen bubbel trekt en nieuwe werkelijkheden voorspiegelt. Met het thema ‘Bubbels’ brengt Manifestations wederom een confronterend maar vooral ontregelend avontuur vol toekomstperspectieven.

In een mix van art, tech & fun is Manifestations tijdens de Dutch Design Week aanwezig met een expositie, performances, meet-ups en kinderworkshops. Ook deze zevende editie is een reis naar de toekomst die langs imaginaire werkelijkheden voert. Dat vraagt om een blik die verder reikt dan de eigen bubbel.

Al die naar binnen gekeerde, zichzelf bevestigende bubbels liggen ten grondslag aan de vragen die Manifestations dit jaar centraal stelt. Binnen het thema ‘Bubbels’ zetten meer dan vijftig veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars vanuit vier verschillende invalshoeken de spannende wisselwerking tussen mens en technologie in een verrassend daglicht. Met onder meer robotica, (bio-)design, e-fashion en wearables laten ze zien hoe die wisselwerking kan bloeien of escaleren.


We hebben een creatieve geest en de nodige dosis inspiratie nodig om de verandering naar een duurzamere toekomst uit te lokken.
Viola van Alphen, creatief directeur Manifestations

Welke rol willen we technologie in ons leven laten spelen? De geselecteerde kunstwerken verbeelden verschillende toekomstscenario’s en confronteren de bezoeker met de nieuwste technologieën. Dit levert een sneak preview op van de toekomst en verkent mogelijke antwoorden op de vraag hoe technologie kan bijdragen aan een socialere wereld.

Over Manifestations
Manifestations is hét festival van kunst en technologie dat via fun, verwondering en nieuwsgierigheid het digitale activisme viert. Tikje rebels ook, met oog voor het ongemakkelijke en de rol van technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag.
Dankzij een gedurfde en futuristische focus op de gevolgen van innovatie, is het festival een van de meest
edgy evenementen tijdens Dutch Design Week, dat de bezoeker uitdaagt kritischer te kijken naar ontwikkelingen. De blik van kunstenaars helpt hierbij. Zij zien nieuwe mogelijkheden, nieuwe toepassingen, nieuwe verbindingen, nieuwe scenario’s en plaatsen de niet te stuiten technologische ontwikkelingen in een onverwacht perspectief.

Springplank voor toonaangevend talent
Manifestations opereert in de voorhoede met grensverleggend werk dat de innovatie ver vooruit is, tot de verbeelding spreekt en nog nergens anders is vertoond. Jaarlijks gaat het team van curatoren de examenexposities van alle Nederlandse kunst- en designopleidingen af op zoek naar veelbelovend talent. Dit maakt van Manifestations een belangrijke springplank voor beginnende makers, die vervolgens tijdens het festival worden opgemerkt door scouts van (internationale) festivals en musea. Veel talent dat voor het eerst exposeerde bij Manifestations, is uitgegroeid tot een creatief leger van evestigde namen dat de kunstwereld inmiddels heeft veroverd.

manifestations.nl

 

 

Manifestations 2022 – Bubbels! 
Manifestations, een spraakmakende expositie over de menselijke kant van technologie

Van 22 t/m 30 oktober staat de achtste verdieping van het Eindhovense Veemgebouw in teken van Manifestations 2022, een interactieve tentoonstelling met tientallen kunstenaars, over de (mis)match tussen mens en technologie. Actuele thema’s en hedendaagse vraagstukken worden nauwkeurig onderzocht op spectaculaire wijze, met de vraag hoe technologie kan bijdragen aan een socialere wereld. Niets is te gek en de mogelijkheden oneindig, als het gaat over de vormgeving van lichaam, aarde en geest. Wat brengt de toekomst?

Als onderdeel van de Dutch Design Week, mixt Manifestations Art, Tech & Fun, in de vorm van een expositie, performances, meet-ups en kinderworkshops. Deze zevende editie biedt plek aan meer dan 50 kunstenaars en draagt het thema ‘Bubbels’. Voor een gezonde ontwikkeling van technologie, en een gezonde toekomst is nodig: Open je mind, breek uit je bubbel, niet iedereen is het met je eens, verruim je geest.

We maken gegarandeerd iets bij je los. Wij laten de dilemma’s zien die daarbij komen kijken, evenals de mensvriendelijke opties: een presentatie van bubbels die in jouw voordeel werken, met o.a. robotica, (bio-)design, E-fashion en wearables. De werken zijn afkomstig van veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars die de spannende wisselwerking tussen mens en technologie in verrassend daglicht zetten.

Talent van de toekomst
Manifestations zet jou niet alleen oog in oog met de fascinerende ontwikkeling van technologie, ook maak je kennis met kunstenaars van de toekomst. Curator Viola van Alphen selecteert uit haar database van meer dan 5.000 talenten en introduceert elk jaar een veelbelovende selectie. In het Veemgebouw ontdek je deze pioniers als eerste, terwijl de innige relatie tussen mens en technologie opbloeit of juist volledig escaleert. Oud-exposanten vinden hun plek in grote internationale tentoonstellingen en museumcollecties, Manifestations is een springplank en biedt ook dit jaar ongekend talent en absolute hoogtepunten.

Van verbindende dimensies, extraterritorialiteiten tot cyborgs en Virtual Reality

Speculatieve tienerkamer van de toekomst. Stralende godinnen, Huiskamer van de toekomst die mensen wereldwijd verbindt in alle dimensies. Aaibare robots, introspectie-puzzel, Tijdreizen, Hyperscope, extraterritorialiteiten en offshore, Afval-licht, Glimlach-juwelen, Lolitaisering, voyeurisme en innerlijke bespiegelingen, grenzeloos urineproduct, Blanke Klote, Mode van de Toekomst, Biotech materialen voor mode en huizen, 4K Kritische tijdsschelpen, Toekomst van Videomapping, Digitaal Straffen, Liefde, Schaamte en ongemakkelijke herinneringen, Retro Klimaatverandering, 4D-toilet, Giftige Waarheid, Deprimerende Popup store, de Verdwijning van hacker Arjen Kamphuis, AR, VR.
Manifestations is een reis naar de toekomst, langs ‘onwerkelijke’ technologische werkelijkheden en als je een stukje door scrollt naar beneden, dan zie je dat we alvast een aantal werken en kunstenaars voor je hebben uitgelicht.

Bezoek de website voor een volledig overzicht van het programma, alle kunstenaars en speciale events: www.manifestations.nl

Manifestations presenteert voor de zevende keer op een rij veelbelovende kunstenaars van de toekomst, over de (mis)matches tussen mens en technologie, tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. 

Vanwege het coronavirus is er tevens een uitgebreid virtueel programma: bezoek de vele virtuele werelden en geniet!

ROBOTS, e-Fashion, het Kids programma.

www.manifestations.nl

Persbericht:                                                                                                   contact pers:  pers at manifestations.nl

Manifestations presenteert tijdens de Dutch Design Week van 22 tot en met 30 oktober 2022 weer veelbelovende kunstenaars van de toekomst, (mis)matches tussen mens en technologie & meer. Uiteraard in een aangepast en corona-proof programma met een nieuwe locatie en online onderdelen. Ook het thema voor deze zevende editie van Manifestations is bekend: Bubbels!

Check ook de grote virtuele werelden Sansar en Second Life. Speel met VR en Haute Couture…. En ontdek meer over jezelf en de ander.

Veelbelovend talent
Tijdens Manifestations kom je niet alleen oog in oog te staan met de toekomst van technologie, je maakt er ook kennis met veelbelovende kunstenaars van de toekomst. Viola van Alphen en diverse gastcuratoren selecteren uit deze voorhoede en introduceren veel jonge, veelal recent afgestudeerde kunstenaars.

Bij Manifestations ontdek je hun werk voor het eerst en zie je hoe de innige relatie tussen mens en technologie tot bloei komt of juist volledig uit de hand kan lopen. Kunstenaars uit vorige edities zijn inmiddels opgenomen in grote internationale expo’s en museumcollecties. Ook dit jaar kent Manifestations weer een aantal hoogtepunten.

Op het programma staan verder workshops voor kinderen, lezingen, performances, en meet-ups. De eerste namen zijn bevestigd, lees verder voor drie uitgelichte projecten en houd vanaf nu de website Manifestations.nl en social media in de gaten voor het volledige programma en speciale events.

Manifestations tijdens DDW 2022: We zijn weer terug op de oude locatie in het VEEM & online programma
Dit jaar vind je Manifestations weer op de gebruikelijke plek van het Veemgebouw op Strijp-S.

Manifestations is op deze creatieve hotspot de hele week te bezoeken. Bovendien is er een uitgebreid virtueel programma: bezoek Manifestations fysiek én in de vele virtuele werelden en geniet! Via de website volgt snel alle informatie zoals de locatie, livestreams en het reserveringssysteem.

Zorg dus dat je Manifestations volgt op Facebook of Instagram om tijdig je plekje te kunnen claimen & aan kan sluiten bij de livestreams en dwalen in de virtuele wereld. Tip: voeg Manifestations ook toe aan je favorieten op DDW.nl.

www.manifestations.nl
www.facebook.com/manifestations.nl
www.instagram.com/_manifestations
www.twitter.com/Manifestations_

Manifestations is een productie van ViolaVirus,
Met dank aan Gemeente Eindhoven, Mondriaanfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds,  Pictoright fonds, VSB fonds, BrabantC, High Tech Campus, en vele anderen.

Locatie en openingstijden:
Veem
Verdieping 8
Torenallee 100 (zij-ingang)
Eindhoven
Toegankelijk voor mindervaliden (begane grond) en Kinderprogramma

———————————————————————————————-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Viola van Alphen pers [at]  manifestations.nl

Hi-res foto’s: http://bit.ly/Manifestations2021hires   (wordt regelmatig geupdate).

Ultra-kort:
Het Manifestations festival tijdens DDW 22-30 oktober in Eindhoven, wil de menselijke kant van technologie laten zien.
Curator Viola van Alphen 2022 heeft dit jaar kunstwerken van meer dan vijftig jonge kunstenaars en recent afgestudeerde kunstenaars geselecteerd die draaien om de spannende interactie tussen mensen en technologie. Het festival besteedt aandacht aan brede en actuele thema’s zoals geopolitieke supermachten, lichaamsverbeteringen, robots, angst, hoop, massamedia, e-Fashion en het machogedrag versus het vrouwelijke.

Manifestations Logo: download PSD  JPG  TIF

De Dutch Design Week 2022 is in volle gang! Je hebt nog t/m zondag de tijd om Manifestations te bezoeken. Daarna is het weer een jaar wachten. De weekenden zijn het drukst.
Bekijk hieronder de trailer van Manifestations, deel en bezoek de expositie in Veem, Torenallee 100,  Eindhoven.

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 🎉

Dat maken we op 26 okt 2022 bekend

Dit was de winnaar van 2021: Dae uk Kim: Dromen en verlangens worden getorpedeerd door maatschappelijke verwachtingen rond gender en heersende (hetero)normen. Mutanten en minderheden worden zelden geaccepteerd. Alsof ze aliens zijn op hoge hakken. Graduate Design Academy Eindhoven 2020.

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 2021 is Dae uk Kim. Zijn werk Mutant is ontworpen vanuit een innerlijke noodzaak en manifesteert zich op toegankelijke wijze aan een breder publiek. De ontwerper blijft niet buiten schot: het gaat over gender en seksualiteit en behandelt de kwetsbaarheid binnen een cultuur waarin hier niet openlijk over gecommuniceerd wordt. Daarom spreekt Dae uk Kim via uitbundige kunstobjecten in drag, waarvoor hij bestaand ‘inferieur’ materiaal tot verheffend poëtisch werk heeft gemuteerd. De jury bewondert hoe hij het esthetische heeft ingezet om empathie voor gemarginaliseerde groepen te vergroten. Het werk heeft een sterk narratief, valt op, heeft kracht en is kwetsbaar.

De tweede prijs is voor Tom Haakman. Zijn werk, | 404: Religion not found/Religion versus technology, is gebaseerd op zijn christelijke achtergrond. Het is een museaal werk dat kritiek uitoefent op hoe religieuze gedachten onze maatschappelijke wetten voorschrijven. Het bevraagt in plaats van dat het beantwoordt. Haakman heeft in duidelijke vormen gethematiseerd en is consequent in zijn omgeving. In een tijd waarin gepolariseerd en gekwetst wordt, is de jury onder de indruk van zijn ‘respectvolle religiekritiek’. Graduate HKU Utrecht 2021.

Naast Dae uk Kim waren er nog vele andere jonge talenten genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award. De ontknoping vond woensdag plaats: de finalisten kregen de kans hun project te pitchen voor de jury.

Klik voor alle genomineerden

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Vragen die relevanter zijn dan ooit.

Het is het de hoogste tijd om goed na te denken over de invloed van technologische en economische ontwikkelingen op ons leven. Ook de vervuiling en gevolgen voor onze gezondheid verdienen aandacht. Het is tijd voor zelfreflectie en om te bepalen wat we wel en niet langer accepteren! BrabantC interviewde onze creatief directeur hier recentelijk over, dat lees je hier.