Young Talent Award

Powered by

art-technology

Young Talent Award 2022: De scherpe randjes van techniek & kunst

Op woensdag 26 oktober om 16u is de uitreiking van de Young Talent Award, het presenteert de meest getalenteerde graduates van Nederlandse kunstacademies 2022.

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft. De beste projecten maken bovendien kans op de Young Talent Award.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Het is het de hoogste tijd om goed na te denken over de invloed van technologische en economische ontwikkelingen op ons leven. 

De jury

   
Jonathan Maas   (Culture) Journalist (BNNVARA, Trouw)
Katja Lucas    Senior Manager Dutch Design Foundation (DDW)
Marina Toeters    Fashion Tech Farm, Teacher TU/e (Technical University Eindhoven) and HKU Utrecht Art Academy
Ronald Ramakers Director GLOW (light art festival)


Mark Hoevenaars
 

Romy Zwart

Tech Marketing Specialist

Journalist and educator (Mister Motley)

De Young Talent Award

De genomineerden en hun projecten:

Design Academy Eindhoven

tbc

ArtEZ Arnhem

tbc

Minerva Groningen

Jakob Satja Jurc Blagovic – Midas Room
Arne Hellwege – Commutatio
4F.STUDIO – Kaia & The Lighthouse

AKV st. Joost Den Bosch

tbc

AKV st. Joost Breda

Kick Stals – Be Aware
Onno van den Dungen – Since we have Enough to Protect
Tim van Nielen – Oplevering van schaamte

Fontys Tilburg

Beau van Gisbergen – This is Fine™

HKU Utrecht

Sanne Keijer & Nienke Daanen – 4D-IXI
Lotte Beaart – Het DNA identificeren van Emmaus Domstad
Marieke van der Burg – Self Spot
Kim Winder – U’RE IN
Bent van den Berg – Movement through Time
Lotte Fleur Zuidema / Studio FlolO – chaOrde Reflect

TU/e Universiteit Eindhoven

Bedrijf de Liefde – Love Letter Generator

WDKA Rotterdam

Studio Comrades – gURL
Lisa Vander Plaetse – The Arctium
Isa Defesche – Giftige Waarheid 

KABK Den Haag

Isabelle Nair-Lacheta – G1rl W0rld
Bryan Arends – Hyperscope
Nausi Love – Nest of a Magpie / Home of a Whore

Rietveld Amsterdam

Alma Teer – The Best Jewellery A Woman Can Wear Is Her Smile

Zuyd Maastricht

Vogel Vete – Blanke Klote

Jury Statement:

De drie winnaars van de Manifestations Young Talent Award 2022 zijn Xenia Klein ft. Nausi Love, Alma Teer en Isabelle Nair-Lacheta. De projecten zijn ontworpen vanuit een innerlijke noodzaak en manifesteren zich op toegankelijke wijze aan een breder publiek. De ontwerpers blijven niet buiten schot: het gaat over seksualisering en objectivering.

De jury van Manifestations is onder de indruk van het werk van alle zes de finalisten op de shortlist. Een thema drijft duidelijk boven: de zoektocht naar identiteit en het bevragen en doorbreken van bestaande patronen.

Er zijn drie werken die er in dit kader voor de jury uitspringen: dat van Alma Teer, Isabelle Nair-Lacheta en Xenia Klein.

Alle drie stellen de seksualisering van vrouwen aan de kaak door middel van een emancipatoir en provocatief ontwerp. Het is dit thema dat spot-on op de tijdsgeest reageert.

De drie ontwerpen belichten ieder een andere kant. Ze zijn gewaagd, confronterend en gelaagd. Soms meer technologisch, gericht op systeemverandering of sterk in zijn materialisatie.

De jury heeft daarom besloten om alle drie de ontwerpers te honoreren met een Young Talent Award, en 250 Euro per ontwerper toe te kennen.

AnchorDe winnaars van de Manifestations Young Talent Award 🎉

Nausi Love – Nest of a Magpie / Home of a Whore

Een samenwerkingsproject over magie, dragcultuur en hedendaagse escorte tussen de kunstenaar Xenia Klein (www.xeniaklein.com / insta: xenia.o.klein) en haar sekswerker alias Nausi Love (www.nausilove.com / onlyfans: nausi.love). Afgestudeerde: Royal Academy of Art, Den Haag.

Alma Teer – The Best Jewellery A Woman Can Wear Is Her Smile

De familie van ‘smile devices’ (glimlach sieraden) bevraagt de invloed van geschiedenis, samenleving, sociale media en seksualiteit op het sociale gedrag van glimlachen. Door de drager te dwingen te glimlachen wilt Alma Teer bewustzijn creëren over de gewoontes van ons lichaam die in het dagelijks leven onopgemerkt blijven. De draagbaarheid van kunst. Afgestudeerde: Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam.

Isabelle Nair-Lacheta – G1rl W0rld

G1rl W0rld is een verkenning van gender door middel van archetypen. Door kijkers uit te nodigen om te communiceren met meerdere lagen textiel en augmented reality, probeert het project discussies op gang te brengen over de seksualisering en objectivering van vrouwen in de reguliere media. Afgestudeerde: The Royal Academy of Art, Den Haag.

Design en technologie komen samen

Albert Zeeman, Marketing services Director GBO innovation makers “Innovatie en technologie komen met de menselijk dimensie samen. Vernieuwing is de kern van ons werk en is daarom ook een belangrijk criterium.”

Mark Hoevenaars, vrml Strategy & Marketing director Sioux: “Technologie heeft een grote impact op ons leven. Daarom willen wij als technologiebedrijf de discussie aangaan over de ethische aspecten die hier omheen hangen. Manifestations is een visionaire tentoonstelling met werk dat de complexiteit van technologie omarmt.”

————————

Over Manifestations: Dé internationale Tech Art Fun experience tijdens DDW2022

De Art, Tech & Fun!  expositie Manifestations is tijdens de DDW een van de gezichtsbepalende locaties tijdens Dutch Design Week. Meer dan 50 jonge getalenteerde kunstenaars die op het grensvlak van Tech en Art opereren, exposeren tijdens de Dutch Design Week 2020 online in verschillende virtuele werelden, te bezoeken via manifestations.nl en ddw.nl. Toegang is gratis voor het publiek!

Prijsuitreiking: woensdag 26 oktober om 16:00 u.

Locatie: Veem, floor 8, Torenallee 100, Eindhoven

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 2021 is Dae uk Kim.

Zijn werk Mutant is ontworpen vanuit een innerlijke noodzaak en manifesteert zich op toegankelijke wijze aan een breder publiek. De ontwerper blijft niet buiten schot: het gaat over gender en seksualiteit en behandelt de kwetsbaarheid binnen een cultuur waarin hier niet openlijk over gecommuniceerd wordt. Daarom spreekt Dae uk Kim via uitbundige kunstobjecten in drag, waarvoor hij bestaand ‘inferieur’ materiaal tot verheffend poëtisch werk heeft gemuteerd. De jury bewondert hoe hij het esthetische heeft ingezet om empathie voor gemarginaliseerden te vergroten. Het werk heeft een sterk narratief, valt op, heeft kracht en is kwetsbaar.

De tweede prijs is voor Tom Haakman.
 Zijn werk, 404: Religion not found/Religion versus technology & religion, is gebaseerd op zijn christelijke achtergrond. Het is een museaal werk dat kritiek uitoefent op hoe religieuze gedachten onze maatschappelijke wetten voorschrijven. Het bevraagt in plaats beantwoordt. Haakman heeft in duidelijke vormen gethematiseerd en is consequent in zijn omgeving. In een tijd waarin gepolariseerd en gekwetst wordt, is de jury onder de indruk van zijn ‘respectvolle religiekritiek’