Programma

Thema 2022: Bubbels!

Alle speciaal voor Manifestations geselecteerde kunstenaars, designers en projecten: klik op de afbeelding & naam, en meer informatie verschijnt.

1. Eigen cirkels of Meerdere werelden?
#bubbels #identity #conditionering #vorming #referentiekader #dewereldisgroterdanjedenkt

Viola ziet technologie, net als spiritualiteit, als een middel om mensen wereldwijd te verbinden. Maar daarvoor moet de kloof tussen het virtuele en wat de mens niet kent, en de mens kleiner worden. Daarom maakt ze diverse objecten met behulp van VR, die je verleiden om in je eigen fysieke bubbel wereld toe te passen: ze maakt de huiskamer van de toekomst.

Viola ziet technologie, net als spiritualiteit, als een middel om mensen wereldwijd te verbinden. Maar daarvoor moet de kloof tussen het virtuele en wat de mens niet kent, en de mens kleiner worden. Met VR maakt ze de huiskamer van de toekomst die mensen wereldwijd verbindt en alle dimensies.

https://www.violarenate.com

Animaltroniek weerspiegelt een bovenwater wereld waarbij, robotica, mechanica en elektronica op transparante wijze samensmelten en ‘aaibare’ wezens ontstaan. Het project is geïnspireerd op ‘Animatronics’, een discipline die vooral binnen de ontwikkeling van film en televisie bekend is. Robots en robotica spelen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Op zowel fysiek als psychologisch vlak wordt geëxperimenteerd met technologische imitatie. Wat als dit uit de hand loopt en een eigen leven gaat leiden? Dit project onderzoekt het omslagpunt in bewegings- en beeldtaal, waardoor het menselijk brein ‘omgaat’ en iets als realistisch ervaren wordt.

Verandering versterkt door uitwisseling. Focussen op de afhankelijkheid van echte menselijke interactie en het volgen van het gevoel van verbondenheid. Resonantie ervaren, terwijl je deelt en creëert in een ruimte, wordt achtergelaten door het gebruik van digitale communicatiemiddelen. Ik wil resonantie oproepen.

Genomineerd voor de Young Talent Award: Minerva Groningen

Introspectie puzzel:

Het onderbewustzijn en de ziel wordt onderzocht: wat we doen, we moeten eerst reflectie naar binnen doen. Ook als we het huis schoonmaken, voelen we ons beter en voelen een nieuwe sensatie. Wat gebeurt er op het moment dat je op het moment staat jezelf te verliezen?

Genomineerd voor de Young Talent Award: Minerva Groningen 

Experimentele audiovisuele installatie die nog het meest wegheeft van een oog-naar-de-toekomst, een mix tussen zelfreflectie en toekomst.

Bent van den Berg is een multi-media kunstenaar en ontwerper met een voet in zowel de digtale als fysieke wereld. Met zijn werk, mixt hij het analoge met het digitale door sculpturen te verrijken met visuele voorstellingen. Zodoende werkt hij eerder abstract dan figuratief en wordt kunst dichter bij de ervaring gebracht.

Genomineerd voor de Young Talent Award: HKU

Zelfreflectie, perceptie: Spiegels worden soms gezien als vensters, die uitzicht bieden op werelden die echt, ingebeeld, vertrouwd of vreemd kunnen zijn, die je door een portaal leiden en in een andere realiteit worden getrokken. Dit werkt gaat over zicht op andere realiteiten en zicht op jezelf.

Genomineerd voor de Young Talent Award: KABK Den Haag

The Great Offshore is een langetermijnonderzoek naar offshore-financiering dat tot doel heeft de eigen mechanismen, netwerken en agenten te belichten, hoe het de wetgeving vormgeeft en nieuwe extraterritorialiteiten creëert. 

The Great Offshore is  een co-productie van RYBN.ORG en: I. espace multimedia Gantner, CNC/DICRÉAM, La Gaîté Lyrique, FNAGP (Fondation Nationale des Arts Graphiques et Plastiques), H3K, II. het French Institute in het residency programma Les collectifs, III. m-cult in het kader van het European Media Art Platform EMAP’s residency programma.

https://emare.eu/works/the-great-offshore-3

 

Openbare sieraden die afvallicht gebruiken om voedsel (algen) te verbouwen en CO2 op te vangen.

Genomineerd voor de Young Talent Award: Minerva Groningen

2. Maskers & Uniform
#vrijheid #identiteit #maskers #uniform #privacy #self-confirmation #woke #status #oppervlakkig

Fotoserie en sieraden serie gericht op het laten glimlachen van vrouwen. Dit werk bespreekt cultuur, gedraging naar vrouwen (glimlach eens) en gewenst gedrag van vrouwen, etc.

Deze ‘smile devices’ bevragen ​​de invloed van geschiedenis, samenleving, sociale media en seksualiteit op het sociale gedrag van glimlachen. Door de drager te dwingen te glimlachen wil ik bewustzijn creëren over de gewoontes van ons lichaam die in het dagelijks leven onopgemerkt blijven.

Genomineerd voor de Young Talent Award: Rietveld

G1rl W0rld is een verkenning van gender door middel van archetypen. Door kijkers uit te nodigen om te communiceren met meerdere lagen textiel en augmented reality, probeert het project discussies op gang te brengen over de seksualisering en objectivering van vrouwen in de reguliere media.

Genomineerd voor de Young Talent Award: KABK

https://izabellelacheta.cargo.site

Speculatieve tienerslaapkamer van de toekomst. 

gURL is een speculatieve 2,5-dimensionale installatie voor tienerslaapkamers, die de effecten van digitalisering, pogingen tot CTRL van externe entiteiten, zelfexpressie en het vinden van toevluchtsoord in (digitale) sferen in het jaar 2032 onderzoekt.

Vergezeld van een tienermagazine van 80 pagina’s, een audiotrack, gezichtsfilters, 3D-kleding en diverse op maat gemaakte gURL-items, snuisterijen en objecten.

Genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA

Jurjen Galema (Drachten, 1992) maakt zachte sculpturen. Afkomstig uit een klein plaatsje in Friesland, leek de kunstwereld ooit ver verwijderd. Met zijn soft sculptures wil hij een brug slaan door werelden te creëren die bevolkt worden door buitenissige figuren met intrigerende verhalen. Gender, identiteit, kitsch, populaire cultuur en obsessies zijn thema’s die hij onderzoekt en op geheel eigen wijze vertolkt. Binnen het YGA III traject heeft Galema gebouwd aan een werk waar hemel en hel samenkomen en waar lust, gulzigheid en overdaad op hilarische wijze verbeeld worden in een wereld van soft sculptures, die worden aangevoerd door het uitbundige alter ego van de kunstenaar (Lola Lasagna). Zij voert de bezoeker mee in dit universum en verleidt tot voyeurisme en innerlijke bespiegelingen.

3. Arrogantie & Zelfverzekerdheid
#arrogantie #ignorance #boosheid #frustratie #conflict #zwartwit #overzichtelijksdrang #zelfverzekerdheid #houvast #overzicht #beweging&experiment #aantastinghuidigwereldbeeld #vingerwijzen

Activistische kledinglijn die focust op problemen gerelateerd aan de dominante mannelijke cultuur in onze samenleving. Merel houdt even veel van haar oneliners als van een goede discussie, je bent altijd welkom er een te komen voeren! www.vogelvete.nl 

Genomineerd voor de Young Talent Award: Zuyd www.vogelvete.nl 

The Arctium is een metafysisch lab waar wij als collectief nieuwe, instabiele en continue veranderende opvattingen van genderrollen creëren door middel van digitale, fysieke en performatieve objecten.

Door rigide en eenzijde opvattingen over de realiteit van zich af te werpen, vormt en koestert deze alternatieve wereld connecties tussen werelden, gebruiken en perspectieven. Met behulp van ‘footwear’, fictie en samenwerkingen nodigt The Arctium je uit om transformerende dimensies van genderrollen te verkennen.

Genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA Rotterdam[en]The Arctium is a metaphysical lab where we collectively create new unstable and shapeshifting cultural notions of gender performance through digital, physical, and performative artefacts.

By refusing to comply with rigid, singular concepts of reality, this alternative world nurtures relationships between worlds, practices, and perspectives. It provides a space to explore the transformative dimension of gender performance through footwear, fiction and collaboration.

Nominated for the Young Talent Award: WDKA Rotterdam

Op urine gebaseerd verzorgingsproduct. Durf jij het aan?

Genomineerd voor de Young Talent Award: HKU Utrecht

https://www.instagram.com/kimwinder/

Waar kijken Farmers Defence Force aanhangers naar? En waarom lezen we niet daarover in de Volskrant?
Dr. Ir. Aalt Dijkhuizen – Former chairman Agricultural Collective and Chairman of the Board WUR Wageningen

https://youtu.be/drcU4HPKOiY

 

Tanja Vujinović is een cybernetisch kunstenaar die ‘MetaTuinen’, transcendentale artefacten en Proto-machines creëert en al 25 jaar lang mediakunstwerken internationaal tentoonstelt, terwijl ze filosofische onderwerpen van spel, identiteit en synthetische ‘Ander’ verkent met behulp van VR, IOT en game engines.

tanjav.art

link to world:

vrchat.com/home/launch?worldId=wrld_f2e1b77b-1996-4f3e-b259-0a8ca0458139

Binnen Infinity Of The Artificial Skin onderzoeken wij op welke manier phygital fashion (een samentrekking van fysieke en digitale mode) een rol kan gaan vervullen als een virtueel sociaal netwerk zoals de Metaverse zich vermengd met de realiteit.

Deze collectie is ontworpen met behulp van wiskundige fractals zoals de Sierpiński fractal.

We zijn een. Biotech materiaal ontwikkeling voor kleding en huizen. Met dank aan Tetem Enschede.

Starway to Heaven is een project van 8 immense godinnen – opgebouwd uit kostuums en zelfgemaakte rekwisieten – die eerder werden gepresenteerd in fashion performances. Hergebruik vormt de rode draad in Marjoleins installaties. Oud werk blaast ze nieuw leven in, waardoor de betekenis ervan transformeert. Het staat symbool voor de continue verandering om ons heen. De godinnen nodigen uit om stil te staan. Om naar binnen te keren en in contact te komen met wie we werkelijk zijn. Om zo bij onze goddelijke essentie te komen: licht. Je mag ‘Shinen’: You’re a Star! 

www.mar-vellous.com

“Timeshells” zijn composities van objecten waarop repeterende gebeurtenissen worden geprojecteerd. Geaccentueerd door virtuele lichten, ontstaat een spel dat het gevoel geeft dat een dag in minuten verstrijkt. Achter dit lichtspel biedt elke installatie een poëtische, absurde of kritische blik op onze samenleving.

https://www.lokman.space

Een ervaring over datahonger, waarin je ervaart hoe het is om mensen te bekijken, zonder dat ze dat door hebben, waarbij je belangrijke keuzes kan maken over hun leven.

Genomineerd voor de Young Talent Award: St Joost Breda

https://onnno.nl

Hoe echt is liefde nog als AI je liefdesbrieven genereert? Bedreigt AI ons vermogen om betekenisvolle connecties aan te gaan? Love Letter Generator nodigt je op een speelse manier uit tot ethische reflectie over AI.

Genomineerd voor de Young Talent Award: TU/e
 

https://bedrijfdeliefde.nu

 

Hoeveel ongemakkelijke herinneringen heb jij over een ander?

VR installatie, waarbij de bezoeker een oude man is, Bernhard, en vlakvoor zijn sterven blijkt hij zich hebben te geïsoleerd met 30 katten uit angst voor sociaal ongemak.
Hij krijgt van de katten de kans om het opnieuw mag doen, hij mag nog net een vriend spreken, anders gaan de katten hem opeten. “Als je je ongemakkelijke herinneringen kan oplossen, dan sterf je misschien niet alleen, en lukt het niet, dan eten we je lichaam echt op.”
Hij was tijdens de Bingo bang om op te staan en Bingo te roepen, later in zijn leven om een dame de rug in te smeren op het strand, of viel stil tijdens karaoke. De bezoeker maakt een leer-ervaring mee: want bang zijn is niet nodig en wordt aangespoord om de omgeving open te breken.
Hoeveel trek jij je aan van een ander?
Hoeveel ongemakkelijke herinneringen heb jij over een ander?

Genomineerd voor de Young Talent Award: St Joost Breda

timvanille.myportfolio.com

4. Zeepbel & Vergankelijkheid
#tijdelijkheid #psychologische-kortsluiting #ander #ontkenning #opengooien #volksmenning #manipulatie #fakenews

Wat kunnen we doen tegen klimaatverandering? Retro posters, geïnspireerd op oude horror film posters proberen te vermaken en tegelijk bewustzijn te creëren.

Genomineerd voor de Young Talent Award: St Joost Breda

https://kickillustration.com

Boek in 2 delen: deel 1 is data verzameld door burgers (foto’s van TATA Steel van vervuilende uitstoot) en deel 2 bevat meldingscijfers van de omgevingsdienst.

Het bij elkaar brengen van data die burgers hebben verzameld.  Het gaat over Tata steel.

Let op: bekijken op eigen risico, want de kaft is giftig (gemaakt van de uitstoot van Tata Steel).


Ongewone vervallen: dat blijken er gemiddeld 3 per dag.

Toxic Truth (Toxic Truth) is een boek met 4012 stukken data ontvangen via Citizen Sensing over de vervuiling in het gebied rond Tata Steel. De nauwe samenwerking tussen Defesche en de bewoners van de IJmond resulteerde in een boek van ruim 700 pagina’s. De omslag van dit boek is gedrukt met speciale inkt gemaakt van de uitstoot veroorzaakt door de fabriek. Door middel van een zelf ontwikkelde methode kunnen deze emissies worden omgezet in inkt. Het boek giftige waarheid wordt binnenkort via Bénédicte Ficq, de strafrechtadvocaat die de slachtoffers bijstaat in het proces dat volgt op de door hen afgelegde verklaring, doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Het eerste boek bestaat niet alleen uit foto’s maar al allerlei data over de vervuiling. Het tweede deel is een bestand van de omgevingsdienst waarin alle gemelde ongewone voorvallen staan.

Doormiddel van kruis verwijzingen tussen de boeken ontstaan er nieuwe inzichten.

Genomineerd voor de Young Talent Award: WDKA
isabellouise.com
isadefesche.com

Een fysiek ontwerp over de kringloopwinkel Emmaus Domstad. Er worden zintuigen geprikkeld van de bezoekers om bewustwording te creëren over het DNA en de identiteit van de kringloopwinkel. “Mensen en spullen een tweede leven geven” staat centraal in het ontwerp. Wil je meer zien en weten? Kijk dan op www.alot4u.nl

De installatie zet aan tot zelfreflectie over duurzaamheid en waarom we steeds in onze eigen consumenten-bubbel zitten.

Samen met Emmaus Eindhoven wordt hiernaast een design en art shop opgezet, waar alle kunstenaars, zonder iets te hoeven betalen, hun werk kunnen verkopen.

Genomineerd voor de Young Talent Award: HKU Utrecht

Vanuit het waterschap van regio Utrecht kregen wij de vraag om op een leuke manier het waterschap beter in beeld te brengen bij studenten. We hebben een 4D beleving ontworpen waar je een reis door het riool meemaakt. In de 4D-IXI worden alle zintuigen geprikkeld en wordt er na afloop ook nog wat informatie meegegeven hoe jij kunt bijdragen aan schoon water 😉

Genomineerd voor de Young Talent Award: HKU Utrecht

chaOrde Reflect is een fragmentatie van een ontdekkingsreis in bewustzijn op zoek naar chaOrde; een introductie vanuit de meest fysieke vorm. Hoe wij de wereld op een ordelijke manier voor ons waarnemen dansen de reflecties van de palen in chaos, spelend en golvend met de wereld om zich heen transformerend naar authentieke vervormingen.

Hoe de chaOrde de magie brengt en een dans creëert die de uiterste polen van de chaOs en de Orde doen samensmelten naar een eenheid. Die samen met mijn gedachten goedje een ervaring achterlaat die je laat stil staan in rust. En met een stukje zelfreflectie, jouw eigen authentieke perspectief naar boven laat drijven.

Genomineerd voor de Young Talent Award: HKU Utrecht

www.flolo.art https://www.instagram.com/studio.flolo/ 

Fine TM, de meest deprimerende pop-up store: een cynische duik in onze gezamenlijke toekomst. Dagelijks worden onze hoofden volgepropt met steeds gekker, extremer en deprimerender nieuws. Hoe ziet de toekomst er over 50 jaar uit als dit zo doorgaat? Hoe leven mensen hun dagelijks leven?

Genomineerd voor de Young Talent Award: Fontys Tilburg

De kunst van Groen heeft mensen in extreme situaties als onderwerp. Dit werk gaat over de verdwijning van Arjen Kamphuis; een ongeluk, misdrijf, of vrijwillige verdwijning? Er is geen lichaam gevonden, en het mysterie is nog steeds onopgelost.

jillisgroen.nl

Door middel van een interactief spotlicht komt een schaduwwereld tot leven, een wereld die onze menselijke, herkenbare maar vaak niet uitgesproken emoties en gevoelens laat zien.

Genomineerd voor de Young Talent Award: HKU Utrecht

Duurzame ModeKunst van geprepareerde sinaasappelschil en gemummificeerd koolblad en zeewier.

www.agnesvandijk.nl

Samenwerkingsproject over magie, dragcultuur en hedendaagse escort tussen de kunstenaar Xenia Klein (www.xeniaklein.com / insta: xenia.o.klein) en haar sekswerker alias Nausi Love (www.nausilove.com / onlyfans: nausi. liefde).

Genomineerd voor de Young Talent Award: KABK Den Haag

De kunst van Groen heeft mensen in extreme situaties als onderwerp. Dit werk gaat over de verdwijning van Arjen Kamphuis; een ongeluk, misdrijf, of vrijwillige verdwijning? Er is geen lichaam gevonden, en het mysterie is nog steeds onopgelost.

jillisgroen.nl

In de Augmented Reality installatie LEAFDE staat ‘het recht van de plant’ centraal en onderzoekt Ton Nieuwenhuis hoe het narratief van planten ingezet kan worden om het menselijke verhaal te vertellen.

Planten krijgen onderdak, zorg en ruimte om hun verhaal (geschiedenis) te vertellen.

Het AR plantenasiel vertelt het verhaal van planten, maar daarmee ook het verhaal van de mensen in het leven van de planten.

Het maakt ingewikkelde thema’s die nu spelen – inclusiviteit, bestaansrecht, meervoudige perspectieven, eigenaarschap – op een eenvoudige manier bespreekbaar.

LEAFDE is een ‘levende installatie’ die – zolang er voldoende care is – mensen bewust maakt van de situatie waarin we ons bevinden en de vaardigheden die nodig zijn om als samenleving te overleven.

LEAFDE is ontwikkeld door Ton Nieuwenhuis tijdens een productietraject binnen Cross-TIC onder begeleiding van Tetem.

https://plantleafde.nl/


Levend archief van hedendaagse en speculatieve instrumenten voor aanpassing aan een veranderende wereld. Er zijn nieuwe instrumenten nodig om klimaatverandering te begrijpen, te reageren, te communiceren, te bouwen en samen te leven. Dit project is een crowd-sourced verzameling van bruikbare projecten die een brug slaan tussen design, activisme en wetenschap. Gezamenlijk beantwoorden ze aan de milieu-, materiële en gemeenschapsbehoeften van onze nabije toekomst.

https://www.warmingplanet.org

 

Wat weet jij van algoritmes? Vind het uit en laat je verrassen met een recept op maat. VERSE ALGORITMES is een project van Huis73 waarin wordt samenwerkt met kunstenaars, wetenschappers, het onderwijs en met jou!

www.versealgoritmes.nl

 

Tamar is in haar werk gefascineerd door textuur, door kleuren en door patronen, gebaseerd op de natuur. In haar keramische sculpturen zie je dit duidelijke terug in de organische vormen en kleuren. Zo laat ze de natuur terugkomen in het interieur.

Verticale handgemaakte sculpturen, waarvan elke een opname is van maken als een ritueel. The sculpturen bestaan uit een cell-structuur met elektronische elementen. Een subtiel spel van licht en geluid animeren de grillige vormen, deels sculptuur, deels apparaat.