About us

Laten we de bubbels doorprikken, onszelf bevrijden, verder kijken en zien in hoeverre technologie bij kan dragen aan een betere wereld. Ben je klaar voor een sneak peek van de toekomst?

bubbels

Laat je verrassen door de projecten van de expositie die voor 80% uit jonge talenten bestaat. Je ziet primeurs voordat ze opgenomen worden in de collecties van grote musea over de hele wereld. Ze dagen je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels.

Denk aan robots, E-fashion, speculatieve tienerkamer van de toekomst. Stralende godinnen, Huiskamer van de toekomst die mensen wereldwijd verbindt in alle dimensies. Aaibare robots, introspectie-puzzel, Tijdreizen, Hyperscope, extraterritorialiteiten en offshore, Afval-licht, Glimlach-juwelen, Lolitaisering, voyeurisme en innerlijke bespiegelingen, grenzeloos urineproduct, Blanke Klote, Mode van de Toekomst, Biotech materialen voor mode en huizen, 4K Kritische tijdsschelpen, Toekomst van Videomapping, Digitaal Straffen, Liefde, Schaamte en ongemakkelijke herinneringen, Retro Klimaatverandering, 4D-toilet, Giftige Waarheid, Deprimerende Popup store, de Verdwijning van hacker Arjen Kamphuis, AR, VR.
Manifestations is een reis naar de toekomst, langs ‘onwerkelijke’ technologische werkelijkheden

Manifestations 2022 – Thema BUBBELS

Laten we de bubbels doorprikken, onszelf bevrijden, verder kijken en zien in hoeverre technologie bij kan dragen aan een betere wereld. Ben je klaar voor een sneak peek van de toekomst?

Bij Manifestations zie je dingen die je nog nergens anders hebt gezien. Met een focus op de gevolgen van innovatie en een pikante dosis art, tech & fun dagen we je uit kritischer te kijken naar de (mis)match tussen mens en technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag. De ontregelende blik van kunstenaars helpt hierbij. Meer dan vijftig kunstenaars, van wie er zo’n dertig net zijn afgestudeerd, plaatsen met nooit eerder getoond grensverleggend werk de niet te stuiten technologische ontwikkelingen in een onverwacht perspectief. Een bonte verzameling robotica, (bio-) design, e-fashion en wearables spiegelt je de spannende wisselwerking tussen mens en technologie voor. Die kan bloeien of escaleren…

Stap even helemaal uit je bubbel…

Bubbels zijn van alle tijden. Maar dankzij het internet, de algoritmefuik en corona zijn we steeds dieper onze eigen bubbel in gezogen. Al vingerwijzend, zwartwit denkend en verder polariserend zijn we beland in een wereldorde die alles op scherp zet. Het is tijd dat we weer verzachten, de bubbels doorprikken en het positieve in onszelf naar voren laten komen. Laat je meevoeren langs verschillende toekomstperspectieven en nieuwe werkelijkheden. Proef de schoonheid van glimlachjuwelen, stap over de drempel van een speculatieve tienerkamer, ervaar het gemak van het 4D toilet, begeef je in extraterritorialiteiten, voel de zachtheid van aaibare robots of waag je aan de introspectiepuzzel.

Voor iedereen toegankelijk

Manifestations richt zich op een breed publiek buiten de gevestigde kunst- en technologiewereld. Met een interactieve expositie, performances, meet-ups en kinderprogrammering wil Manifestations jong en oud aanspreken met de vraag in hoeverre techniek je doen en laten bepaalt.

Een initiatief van Stichting Art & Technology en creatief directeur en curator Viola van Alphen.

Eigen cirkels of meerdere werelden?

We worden allemaal gevormd en geconditioneerd door de bubbels waarin we zitten: die vormen ons referentiekader. Binnen dit kader lijkt het alsof iedereen het met ons eens is en we het bij het juiste eind hebben. Wordt het tijd dat we ons realiseren dat we met een gefilterde blik naar de wereld kijken, en dat er meer bubbels bestaan die we niet direct zien?

#bubbels #identity #conditionering #vorming #referentiekader #dewereldisgroterdanjedenkt

Maskers & Uniform

We moeten vooral ons hart volgen en onszelf zijn. Tegelijkertijd moeten we wel in een sociaal wenselijk plaatje passen. De nieuwste technologische ontwikkelingen bieden de vrijheid om in virtuele werelden te experimenteren met onze identiteit. Maar in hoeverre is dit met real name policy nog mogelijk? Laten we door het gebrek aan privacy nu vooral onze sprankelende, altijd positieve en correcte bubbly persona’s zien?

#vrijheid #identiteit #maskers #uniform #privacy #self-confirmation #woke #status #oppervlakkig

Arrogantie & Zelfverzekerdheid

Over het algemeen zijn we ervan overtuigd dat wat we denken, vinden en doen correct is. Zijn we arrogant of gewoon zelfverzekerd? Toch staan we vaker aan de verkeerde kant dan we onszelf graag voorhouden. Is het niet eens tijd dat we de twijfel toelaten en inzien dat de wereld complexer is dan we in onze tunnelvisie ervaren? 

#arrogance  #ignorance #boosheid #frustratie #conflict #zwartwit #overzichtelijksdrang #zelfverzekerdheid #houvast #overzicht #beweging&experiment #aantastinghuidigwereldbeeld #vingerwijzen

Zeepbel & Vergankelijkheid

De vraag is hoe sterk onze behoefte is aan een orde die bepaalt waar je bij hoort en waar niet. Gaan we opnieuw een verzuilde samenleving in of knappen onze bubbels als zeepbellen zodra we inzien hoe propaganda- en mediamachines werken? Kunnen we dan omgaan met het idee dat de wereld minder eenduidig in elkaar zit, of laten we toch altijd weer mensen aan de macht met een mooi nieuw verhaal dat opnieuw leidt tot polarisatie?

#zeepbel #vergankelijkheid #tijdelijkheid #psychologische-kortsluiting #ander #ontkenning #opengooien #volksmenning #manipulatie #fakenews

2021 aftermovie

2020 theme video

2019 aftermovie

2019 aftermovie II

2018 aftermovie

2017 aftermovie

2017 aftermovie II

interview

2016 aftermovie

Stichting Art & Technology

Organisation for Multi Media art, yearly organises projects presenting i.e. media art, with the goal: TECH FOR GOOD: a healthy development of technology, focussing on reaching visitors from outside the art-bubble.. and several other TECH FOR GOOD projects. More info: www.artandtechnology.nl

Over Manifestations
Manifestations is hét festival van kunst en technologie dat via fun, verwondering en nieuwsgierigheid het digitale activisme viert. Tikje rebels ook, met oog voor het ongemakkelijke en de rol van technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag.
Dankzij een gedurfde en futuristische focus op de gevolgen van innovatie, is het festival een van de meest edgy evenementen tijdens Dutch Design Week, dat de bezoeker uitdaagt kritischer te kijken naar ontwikkelingen. De blik van kunstenaars helpt hierbij. Zij zien nieuwe mogelijkheden, nieuwe toepassingen, nieuwe verbindingen, nieuwe scenario’s en plaatsen de niet te stuiten technologische ontwikkelingen in een onverwacht perspectief.

Springplank voor toonaangevend talent
Manifestations opereert in de voorhoede met grensverleggend werk dat de innovatie ver vooruit is, tot de verbeelding spreekt en nog nergens anders is vertoond. Jaarlijks gaat het team van curatoren de examenexposities van alle Nederlandse kunst- en designopleidingen af op zoek naar veelbelovend talent. Dit maakt van Manifestations een belangrijke springplank voor beginnende makers, die vervolgens tijdens het festival worden opgemerkt door scouts van (internationale) festivals en musea. Veel talent dat voor het eerst exposeerde bij Manifestations, is uitgegroeid tot een creatief leger van gevestigde namen dat de kunstwereld inmiddels heeft veroverd.

Team 2022

Creative Director / Curator: Viola van Alphen
Business Leader: Lorin Kamperman
Floormanagers: Nikol Vetronova, Agnes van Dijk, Imke Marks, Marleen van den Broek, Werner Mohr
External Relations: Peter Visser
Volunteer Coordinator: Nikol Vetronova
Social Media: Yolande Willink
Staff Assistent and Educatie: Asja Radakovic, Angela Vissers
Guest Curator: Erik-Jan Kamerbeek
Communication: Nicolet Pennekamp
Website and Design: Flora Hellemons, Gudule, Fierman, Nicolet Pennekamp, Oscar Wouterse
Photography and Video: Edwin Smits, Roy te Lintelo, Nadia Hagen, Edwin Smits, Sophie Verstappen, Rudy Betorina, Urban Studio, Studio-H, Marina Provatidou, Olivier Jansen
Exhibition Design: St Lucas College
Tour guides: Arie Rommers, Angela Visser, Cris Copini, Floor Toebes, Gera Le Mair, Hannah Bossers, Joost Kaarsemaker, Petra van Mierlo, Remi van Herpen, Werner Mohr, Agnes van Dijk
Building Team and Light Design: De Fantasten and many others. And many, many volunteers!!


Nauwe co-“partners-in crime”: MAD emergent art center, Emmaus, Kobane, and others.
Manifestations is een inclusief event.

Raad van Toezicht:
drs. G.J.W.M. Altena voorzitter (Stichting Pangea – voor maatschappij en cultuurkritiek)
drs. A.B.A.G. Rasing secretaris (Stichting Odeon – versterken van de culturele infrastructuur)
F.C. Manders (Hyperspace Instituut – Beroepsvereniging AR VR MR)
J.D. Huizenga (Head of Department Interactive/Media/Design at Royal Academy of Art, The Hague, Co-Founder European Street Design Challenge, vrml Waag society)
A. de Raad (Notary. Legal, MSX game pioneer)
Raad van Advies:
J. Wieringa (Zakelijk Leider Cultureel Centrum DOOR Dordrecht)
J. A. Lino ( Designer / Professor Media, Interaction and Narration / Theme Leader Creative Economy Fontys, vrml zakelijk leider STRP festival, Designhuis)
J. Post (vrml directeur Philips, Rode Kruis, voorzitter KvK Amsterdam)